UTARI, I GUSTI AGUNG SINTA WIDYA (2021) PENGARUH BUNGA CENGKEH (Syzygium aromaticum L.) TERHADAP PENINGKATAN SEKRESI SALIVA PADA PENDERITA XEROSTOMIA. Other thesis, Universitas Mahasaraswati Denpasar.
![[thumbnail of Abstrak]](https://eprints.unmas.ac.id/style/images/fileicons/text.png)
625 FKG ABSTRAK.pdf - Other
Download (223kB)
![[thumbnail of BAB I]](https://eprints.unmas.ac.id/style/images/fileicons/text.png)
625 FKG BAB I.pdf - Other
Download (615kB)
![[thumbnail of FULL TEXT]](https://eprints.unmas.ac.id/style/images/fileicons/text.png)
625 FKG.pdf - Other
Restricted to Registered users only
Download (6MB)
Abstract
Abstrak
Xerostomia atau yang lebih dikenal mulut kering merupakan salah satu kelainan rongga mulut yang ditandai dengan perubahan rasa, kesulitan dalam makan, mengunyah dan menelan, rasa terbakar pada mukosa mulut, halitosis, dan gangguan pengecapan. Hal ini disebabkan karena berkurangnya laju aliran saliva atau hiposalivasi dan perubahan komposisi saliva. Saliva berfungsi merangsang mukosa mulut, sehingga mencegah kekeringan dan infeksi mulut. Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk meningkatkan sekresi saliva adalah dengan stimulasi lokal menggunakan obat kumur, obat kumur dengan bahan alami lebih disarankan dari pada penggunaan obat kumur yang mengandung alkohol. Salah satu bahan alami yang dapat dimanfaatkan adalah tanaman cengkeh. Tanaman cengkeh mengandung senyawa aktif berupa minyak atsiri (eugenol), saponin, tanin, alkaloid dan flavonoid. Tanaman cengkeh diperkirakan mampu meningkatkan sekresi saliva dikarenakan kandungan minyak atsiri yang mempunyai rasa pedas yang dapat merangsang sekresi saliva dan juga dapat meningkatkan kecepatan sekresi saliva. Penulisan ini bertujuan untuk mengetahui peranan cengkeh terhadap peningkatan sekresi saliva pada penderita xerostomia.
Abstract
Xerostomia or better known as dry mouth is one of the oral cavity abnormalities characterized by changes in taste, difficulty in eating, chewing and swallowing, burning in the oral mucosa, halitosis, and tasting disorders. This is due to reduced salivary flow rate or hyposalivation and changes in saliva composition. Saliva stimulates the mucosa of the mouth, thus preventing dryness and oral infections. One way that can be done to increase saliva secretion is by local stimulation using mouthwash, mouthwash with natural ingredients is more recommended than the use of mouthwash containing alcohol. One of the natural ingredients that can be utilized is clove plants. Clove plants contain active compounds in the form of essential oils (eugenol), saponins, tannins, alkaloids and flavonoids. Clove plants are thought to be able to increase saliva secretion due to the content of essential oils that have a spicy taste that can stimulate saliva secretion and can also increase the speed of saliva secretion. This writing aims to determine the role of cloves in increased salivary secretion in preventing xerostomia.
Item Type: | Thesis (Other) |
---|---|
Additional Information: | R.625 FKG / 2021 |
Uncontrolled Keywords: | Xerostomia, Cengkeh, Syzygium aromaticum |
Subjects: | F. FARMASI > Dentistry |
Divisions: | Fakultas Kedokteran Gigi > Pendidikan Kedokteran Gigi |
Depositing User: | Unnamed user with email [email protected] |
Date Deposited: | 11 Feb 2023 02:03 |
Last Modified: | 11 Feb 2023 02:03 |
URI: | http://eprints.unmas.ac.id/id/eprint/2299 |